Followers

Oct 18, 2015

Kellys castle


Semalam aku ikut husband aku g outsation kat ipoh perak...dah alang2 ada kat sini...dy ajak g kellys castle lepas dia siap keje...huhuhu aku husband aku ,anak aku dan adik aku pun pergi kat situ...da lewat ptg da masa tu..dlm kul 4pm...x jauh nak pergi sana...ramai org dtg...ad yg tangkap gambar kahwin...aku pun rasa teringin nak ada gambar kawen kat sini..huhu

Tapi kat hp aku ni kebanyakannya gambar adik aku...maklumlah dia tukang tangkap gambar...dia juga la paling excited sekali..

Tiket masuk dia rm5/person...budak rm3...anak aku di kira bayi...so..free la..

Disini xde tempat makan yg best2...so better makan dlu la sblom dtg...

Ada juga tempat untuk membeli cenderahati dan sewa jurugambar..sekeping rm30 kalau x silap..tapi mmg cantik la dia buat...

Hah so skrg aku kongsikn gambar2 yang adik aku tangkap...abaikan aku yang gemok tu...esok2 aku diet..hahah

Ni adik aku..pembukaan la ni konon...


Kat pintu masuk dia...

Ni jambatan nya...airnya deras...lepas hujan kot...

Antara isi dalaman nya


Ni kat atas puncak...tinggi...kalau x silap 4 tingkap...ad bilik rahsia...bilik linen, bilik arak...bilik kesemuanya ada 6 bilik...dapurnya besar...tapi area tu area yang x brp siap..so aku x snap sangat sebab si husband nk ke toilet..da la toilet jau...kat tempat beli tiket td...adoi..balik la nmpak gayanya kami ni...ni aku kongsikn beberapa gambar yang aku ambik...




Ni kitorg da nk keluar...gambar yang lain kat hp husband ak..nnt ak tambah2...


Muka kepenatan...nanti lagi aku update2 ye...mo tdo ni..esk keje...oh ye...kami ke kellys castle ni 17.10.15...hah kne simpan tarikh ni..nanti lupa...ok bye

Oct 13, 2015

tempat baru

ye ye ye
aku sangat sibuk 3-4 hari ni
xde masa nak update2,nk blogwalking, nk singgah sana sini..
ni baru ada masa, tu pun kejap je aku ada masa..

sekarang da kerja kat hopital putrajaya..
hospital ni blh d katakan canggiih la...
x macam hospital queen elizabeth..
tapi queen lagi mencabar sebab sibuk dan  adventure sikit..
ye la aku pun di tempatkan d klinik bkn nya wad...
aku kat klinik blood taking medical buat sementara waktu...
kerja cucuk org je....hahah

waktu kje ofis hour...bkn syift...act aku lagi suka syift dari ofis hour..tapi masalhnya husband lagi suka aku keje ofis hour...xpela..mcm ni pun aku rasa ok..

walau pun kje ofis hour masuk kul 8..ak tetap kne bgun kul 5am nk masak nasi lemak, sediakn baju untuk sisuami lagi...untuk sianak lagi...da settle semua baru sediakn diri sendiri..kul 7 baru terhegeh2 nk g kje dan menghadap jem...

hope bertahan lama la kje kat sini....

Oct 9, 2015

balik kampung

asslamualikum u olss

hari ni mood nk balik kg..jadi agak busy sikit nak mengemas semua..
maklumlah hari isnin da start nk bekerja..
so kena kemas habis..iron baju husband and baju keje aku lagi,..
nanti lepas balik dari kampung xde la rasa teruk sangat..tggl berehat dan tido je...ada masa baru kemas semua..
tapi biasanya kami hantar baju dobi je kalau aku malas nak basuh n menjemur....
bukan apa, cuaca x berapa elok sangat, jerebu , mendung pastu suometimes hujan..
so klo hujan baju jadi lembab semula...ak x suka menjemur kat ruang tamu or bawah kipas..
rimas aku tengok 
rasa besepah2ni kalau baju lembab mula la bau hapak..tak taw sabun cuci apa yang x bau hapak...selalu pakai top yang ada pewangi tu...tapi sama juga ad bawa hapak..

hari ni aku sibuk sikit sebab adik aku mlm tadi dtg tidur rumah..so pagi2 lagi aku da busy memasak...
pagi tadi aku masak nasi lemak sambal udang dan telur rebus sepaaruh masak..
kompom la sedam aku punya masakkan...nanti aku kongsi resepi masak nasi lemak...pastu tengahari aku masuk ikan siakap 3 rasa paling simple dan sedap...pergh mmg sedap adik aku kata..pun sama nanti aku kongsi resepi..bukan apa, aku lupa nak tangkap gambar makanan dan bahan2nya..

lupa nak cakap malam tadi aku buat oreo cheescake tanpa bakar...serius sedap...adik aku rajin datang rumah aku sebab dia nk makan kek je kejenya..hahah

baru tadi lepas makan tengahri dia minta aku buatkan kek sarang semut....da siap juga...lupa juga tangkap gambar...dia da siap potong2 bawa balik rumah dia nak bagi kawan2 dia makan...aku kalau kek yang jenis banyak benda nak buat ni aku malas sikit..tapi yela..dah adik nak...tu je satu2 ny adik aku..

lain kali lagi aku update...lepas ni agak busy mungkin jarang update..tapi aku cuba juga luangkan masa...blog ni da macam diari da aku rasa..bila baca cerita lama2 rasa lucu pulak...hahaha

ok guys..
assalamulaikum

Oct 8, 2015

cuti cuti

oleh kerana cuti ku sdh tinggal 4 hari je lagi sebelum berkerja..
aku pun mula menyibukkan diri dengan mengemas rumah..

aiyark ini rumah pada aku dah cukup besar untuk aku suami dan anak...
boleh tahan letih oo...ni baru siap satu bilik d kemas...ad 2 bilik lagi...adoi....


dengan anak yang menangis nak di manjakan..hahah memang banyak iklan la kiranya..

apa2 pun...selamat bercuti untuk diri sendiri....

anak menangis malam

assalamualikum semua

u all semua sihat?
ni nak cerita sikit tentang anak...mungkin ank u all pun selalu terjadi...

cerita malam tadi, 2 hari anak aku ni asyik mengamuk merengek x reti duk diam...semua salah..asyik nk marah...bg susu nangis..tidurkan nangis, salin pampers nangis....peluk nangis...nyanyi untuk dia nangis...dia jadi banyak hal...memang tak tidur la aku d buatnya..nk suh si husband jaga..aku x sampai hati la pulak..yela dia kan kerja..aku kan tengah cuti...sian pulak tengok dy macam letih...

aku pun buatla segala cara untuk diamkan dia..dia tdur kejap2 je...5 hingga 10 minit then nangis lagi....nasib la ak ni blh thn juga penyabar nya..lo org yang panas baran..mau tak kne hempuk budak ni..hahaha

tadi saja cari info kenapa ank usia 2 hingga 3 bulan asyik nangis... bukan apa, ank aku ni selalunya x menyusahkan kalau nak jaga..bukan jenis manja..bukan jenis banyak ragam...senang je nak jaga dia...bila dia bangun pagi, bawa dia becakap..bg dy segar sikit...bawa bemain pastu bg mandi..mandi guna air npaip je..x yah susah2 masak air panas...tapi rasa la air tu dulu..kalau da rasa nya sejuk gila tu agak2 la...budak kecik ni bdn nye cepat sejuk..kita panggil hypothermia...kira nya suhu badan menurun terlalu cepat..lbih kurang gitu la...da mandikan dia pakai baju bedak bagai2...bawa lagi dia bemain...dia syok org layan dia..jap lg dia akan membebel dengan bahasa yang dia fhm...kita layan je la...lepas bawa bemain...bagi susu then x yah susah2 kompom tdo...

tapi kali ni banyak hal...semua x nak...rupanya dia sedang mengalih bulan...maksudnya peralihan bulan...dia nak membesar..biasanya akan berlaku ketika usia bayi melonjak dari 2 ke 3 bulan...berlangsung selama 2-3 hari tapi kadang2 sehingga seminggu...hah menghadap la kita ye dia merengek2...

tapi hari ni aku tengok dia da jadi mcm biasa semula...lepas mandi semua, dia pun tido...senangla nak update blog ni...hari ni aku sibuk sikit mengemas rumah..maklumlah, hari isnin ni nak start kerja da...kena la kemas habis..da keje nanti xde masa pulak nak mengemas...

ok la ye...kalau ada sesape yang lebih tahu mengenai peralihan bulan ni atau ada pengalaman, tinggalkan d ruangan komen...blh kita kongsi2..

assalamualaikum...

Oct 7, 2015

Resepi ayam goreng bersos lemon

Hah resepi ni simple je...sebab aku ni x suka buat benda yg susah2..janji sedap...hahaha

Bahan2 nya
Ayam-ptg ikut suka besar mana..ak potong sederhana je
Tepung jagung - cukup untuk salutkn ayam
Black paper
Garam sikit
Telur sebiji

Untuk sos
Lemon 2 biji
Sos cili 2 sudu makan
Sos tiram 2sudu makan
Bawang merah di potong dadu(ikut suka korg nk potong cam ne)
Bawang putih sebiji ketuk
Halia 2 hiris
Air 1 cawan(ikut kepekatan korang nak)
Garam n gula secukupnya

Cara2 masak
Pecahkan telur dala mangkuk kecik kacau bersama blackpaper, dan garam..nk sedap campur perhan lemon sikit..kacau setakat semua bahan sebati je
Gaulkn bersama ayam..biarkn sampai 10-15 minit
Panaskn minyak ckup untuk memggoreng
Celup2 kan ayam ke tepung jagung sampai rata then goreng hingga kuning..

Untuk sos...
Perah lemon tadi..tapi sebelum perah hiris lemon dalam 3 keping nipis2.
Campurkan sos tadi dan kacau rata..
panas kn minyak sikit dlm 2-3 sudu makan
pun ckup...
Masukkan bawang merah, bawanh putih dan halia sehingga naik bau then warna dia kuning skit..masukkan bahan sos tadi..masak hingga mendidih..then masukkn air...kacau rata...bila mendidih letak garam dan gula...biarkan sos memekat...kalau nk lagi pekat letak tepung jagung sikit...da mendidih masukkan ayam td..gaul sebati...last masukn hirisan lemon..untuk hiasan

Hah rasa ayam masak lemon sepatutny masam manis ok...kalau xde rasa yg tu...adjust la k..

Ni gambar da siap..sedap..ranggup ayamny...


Jia JiaJu: klangit - sesal mendua

Jia JiaJu: klangit - sesal mendua: dulu aku pandang diriku kekasih yang setia tak pernah berdusta kini aku mulai merasa  sedap hati mendua perlahan ku tinggalkan kamu tapi s...